Craciun in familie cu turtite gustoase, glazurate

21Zilele trecute m-am prins participand cu spor la gatitul pentru Craciun. Am avut o placere extraordinara sa fiu si eu unul dintre cei care se ocupau de prajiturele. Adaug si cateva poze. Ne-am lasat dusi de val pana-ntr-atat incat am ajuns sa facem tot felul de experimente, care mai de care, ca sa vezi…

Data fiind si preocuparea noastra pentru gradinarit si tot ce inseamna gustos, frumos si sanatos in gradina am improvizat putin si cu turtitele glazurate.

Desigur, adaug si reteta cu unele explicatii, cat mai detaliata posibil, pentru alti interesati.

6 2 13 18

11Aluatul:

Se amesteca in proportii egale untul topit (doar grasimea, fara zer) cu vin alb sau lapte acru. Untul se mai poate inlocui si cu untura sau margarina, dar cel mai bun e untul. Se adauga praf de copt si zahar dupa gust. Proportiile sunt mai mult orientative si deloc principiale. In amestecul obtinut se adauga faina si se framanta bine. Consistenta aluatului va fi cam ca pentru taietei. Se pune aluatul la rece pentru 1 zi, la noi si cateva zile, pentru ca timpul pentru copt turtite mai trebuia si gasit.

17Forma și grosimea pot varia, pentru grosimea de 5 mm se coace la temperatura de 180 – 190 de grade timp de 15 minute. Când se rumenesc sunt gata.

Ornarea turtitelor:

Se bate albusul de pana se face spuma. In spuma obtinuta, amestecand in continuare, se adauga treptat aproximativ 200 gr de pudra fina de zahar. Obtinem un amestec pufos si suficient de consistent, la care se adauga, pentru aroma, o lingurita mica de suc de lamaie, portocale, sau de oricare alte fructe. Consistenta obtinuta va fi ca a unei smantani grase, iar daca nu, mai putem adauga zahar sau albus ca sa-i oferim consistenta necesara. Glazura se poate turna dintr-un colt de punga cu varful taiat foarte scurt, pentru a forma un mic orificiu prin care se va strecura glazura sub forma unei linii de desenat. In rest, totul depinde de fantezie si de culorile pe care le avem la dispozitie.

Culori diverse le putem obtine cu: suc de sfecla, de morcov, de spanac, cacao, etc. Pentru o culoare mai activa si pentru a dilua cat mai putin glazura, sucul colorant de legume se poate concentra prin fierbere, deci si natural.

Pofta buna si Craciun fericit!

512 15 16 19
20

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *