Petalele dulci ale trandafirilor

tufa-trandafir-01
Trandafirii sunt comestibili, mai depinde ce avem la dispoziţie – poate fi vorba despre petalele trandafirilor decorativi, pe care îi avem în gradină, florile de măcieş, însă cei mai potriviţi sunt anume cei care se cultivă pentru aroma lor nemaipomenită. Rosa Damascena, Trandafirul de Kazanlak sunt soiuri de trandafir de dulceaţă, i-am putea folosi la gătit dulciuri, ceaiuri sau uleiuri aromate.

trandafir-04

Ne pregătim simplu de tot: culegem petalele de pe trandafirii înfloriţi, sau luam din piaţă petale gata culese, le clătim cu apă rece, punem zahăr şi amestecăm compoziţia. Mai mult nu trebuie să facem nimic, decât să folosim produsul ca umplutură de învârtită, plăcintă, biscuiţi, sau baclava. Compoziţia de petale şi zahar se mai poate adăuga şi în băuturi răcoritoare, sau ceai.

boboci-de-trandafir floare-de-trandafir

Bobocul de trandafir poate fi uscat şi pus la păstrare pentru prepararea ceaiului, ceea ce dă băuturii atât un aspect cât şi un miros foarte plăcut.

trandafir-03 trandafir-in-floare

flori-de-trandafir tufa-trandafir-05

Iată şi o reţetă de cornuleţe dulci cu nucă şi petale de trandafir.
Aluatul:
Unt (poate fi şi margarina sau untura de porc nesărată) – 500gr.
Vin alb (sau lapte acru, chefir) – 200gr.
Ouă – 2
Făină – aproximativ 1kg
Praf de copt – un pliculeţ (sau 1 linguriţă mica de bicarbonat)
Umplutura:
Nuci – 500gr
Petalele de trandafir, despre care am scris mai devreme – 100-300gr
Zahar pudră – 800gr-1 kg

trandafir-inflorit-cer-albastru tufa-trandafir-02

Pregătim aluatul în felul următor: topim untul (preferabilă este, totuşi, untura, cu untură structura biscuitului va fi foarte fină, şi coptura se va topi în gură), adăugăm vinul, ouăle, praful de copt şi amestecăm, după care adăugăm faina. Făină se adaugă cât ca să iasă un aluat plastic, suficient de consistent încât să se poată lucre cu făcăleţul. Nu se pune zahăr în aluat. Coca se împarte în zece bucăţi, se formează bulgări şi se pune la rece pentru câteva ore. Aluatul se poate pregăti de cu seara, pentru a doua zi. E bine sa fie pus în săculeţe de polietilenă, ca să nu se usuce.

Umplutura se prepară din nuci pisate, cu puţin zahăr şi cu petalele de trandafir, totul se amestecă bine.
Cornuleţe se fac în felul următor: un bulgăre de aluat se întinde cât mai subţire cu făcăleţul, în formă de cerc. Cercul de aluat se taie în 8 felii spre centru, ca pe o pizza. Se aşează umplutura la marginea fiecărei felii şi se înveleşte spre centrul cercului de aluat, astfel încât ca să se formeze un cornuleţ rotunjit. Cornuleţele se coc la 190-200 grade, aproximativ 25 de minute, până când se rumenesc.
După ce cornuleţele s-au copt (trebuie să capete o culoare aurie) se scot din cuptor şi se bat cu zahăr pudră abundent, cât sunt încă fierbinţi. Putem adăuga în zahăr şi aromă de vanilie. După ce se răcesc, se mai presoară cu puţină pudră, pentru a împrospăta albul de pe cornuleţe.

boboc-trandafir-cer-albastru trandafir-02

tufa-trandafir-03 tufa-trandafir-04

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *