Altoitul pomilor – accesibil tuturor

Altoitul pomilor accesibil tuturor

Aveti in gradina pomi fructiferi ce nu va satisfac asteptarile? Sau poate ati cumparat un puiet ce s-a dovedit de un alt soi ce nu e la fel de performant pe cat v-ati asteptat? Nu va intristati! Totul este reparabil. Cea mai sigura modalitate de a avea in gradina soiuri gustoase si roditoare este sa altoiesti singur pomii

Altoitul este posibil atat la pomii tineri, cat si la cei batrani (15-20 de ani si mai mult). Exista diferite tipuri de altoire, dar cea mai simpla si accesibila este altoiul “in ochi”. Tehnologia este foarte simpla si oricine o poate incerca, fara a afecta starea pomului, iar in caz de esec, aceasta actiune poate fi repetata. Pot fi altoiti atat pomii cat si alte plante: coacaza, trandafirii etc.

Desigur ca altoirea poate fi o activitate profitabila si se poate intemeia chiar si o afacere in acest sens. Cheltuieli practic nu sunt necesare. Aveti nevoe doar de timp si dorinta.

De ce aveti nevoie pentru altoire?

De altoi, portaltoi, un cutit special pentru altoire bine ascutit (in lipsa acestuia poate fi utilizata o lama pentru taiat hartie), banda de polietilena cu dimensiunile de 15×25 cm si o buna dispozitie la aier liber.

Desi altoirea se face si primavara si toamna, perioada de altoire “in ochi” cea mai favorabila dupa parerea mea este iulie – august. In aceasta perioada altoiul poate fi luat de la pomii cu roada in perioada de coacere, astfel veti sti exact ce fructe vor creste.

Este preferabil ca altoirea sa se faca pe un timp putin mai racoros, dar si mai bine dupa o ploita.

Cu o zi inainte pomii la care urmeaza sa efecuam altoiul se uda consistent la radacini.

6 comentarii

  1. Buna ziua,

    as dori sa cumpar un cleste/foarfeca de altoit in V/Omega, aveti idee unde se gasesc in Romania astfel de ustensile?

    Multumesc,

    Robert

  2. Buna Robert!
    De fapt nu am preferinte in materie de magazine sau unelte speciale ca sa-ti pot sugera ceva anume, dar poti sa incerci sa cauti pe google ca sigur gasesti mai multe surse.
    Eu prefer altoitul in ochi dormind (cires, visin, caise, piersic, mar, par etc.) Se poate de altoit de la mijlocul lunii iulie pana la sfarsitul lunii august. Uneori si in ochi crescand (mai ales trandafirul dupa prima inflorire). Am altoit si cu cutit obisnuit de birou cu lame de rezerva. Este foarte eficient si nici nu trebuie ascutit 🙂

  3. Pt.Robert.Salut.Si eu sunt incepator ca si tine.Cred ca stiu la ce te referi.Am vazut si eu pe Google o astfel de scula (cleste de altoit) (magh.olto fogo),m-am si interesat la un mag. de specialitate in Cj.,dar nu au inca asa ceva.Sa stii,ca merge si cu un cutit/briceag/cutter bine ascutit si curat(dezinfectat) cu spirt medicinal.Am folosit metoda “copulatiei simple”,cu succes de 90
    %.Mult succes si tie!

  4. robert, gasesti cutit special de altoit, de fapt un fel de briceag, la targ, pe la moldoveni. eu tocmai mi-am luat unul. daca stiti, ajutati-ma : merge sa altoiesc cais pe piersic? am multi piersici tineri dar nici un cais. mersi.

  5. Caisul poate fi altoit in piersic. De asemenea mai poate fi altoit in corcodus, migdal, zarzar, prun pranc (din samanta) si desigur in cais franc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *