Flori de liliac: sfaturi pentru sanatate

dulceata-din-flori-de-liliac-cu-linguritaNu va vine uneori, de la aromele lor minunate, sa muscati din frumoasele flori pe care le mirositi? Sa stiti ca e perfect posibil, florile sunt bune mai mult decat pentru decoratiuni. Din multe flori, dealtfel ca si din fructe, se pot face dulceturi excelente, siropuri gustoase, alifii folositoare, salate, ceaiuri si inca multe altele. Exista prea multe flori bune pentru asa ceva, si foarte multe retete la indemana, ca sa nu ma apuc. Deci, am cules si am facut, iar acum ma bucur de ce am reusit sa fac, mai savurez o dulceata gustoasa, un suc, sau ma tratez naturist si placut. Mi-am propus sa scriu mai multe postari despre recentele mele experimente cu preparatele din flori, poate ii indemn pe unii sa le repete iar pe altii sa-si povesteasca in comentarii propriile lor incercari, chiar sunt curios. Adevarat, multe retete le-am mai incercat de-a lungul timpului si demult nu-mi mai sunt straine, insa despre altele chiar nu mi-as mai fi imaginat pana de curand.

Florile tufelor de liliac, syringa vulgaris, sunt bogate in: amidon, substante amare, glucide, glicozide, rezine, si au proprietati: astringente, vasodilatatoare, revulsive si tonice. Acestea pot fi folosite in tratarea diferitor afectiuni ale organismului, cum ar fi: diabetul, astenia, balonarea, starile febrile, boli reumatice si hepatice.

buchet-din-flori-de-liliac un-borcan-de-dulceata-din-flori-de-liliac

Iata cum se face dulceata din flori de liliac:

Pentru prepararea dulceturilor, se string florile cu petale deschise si nu sunt ofilite. Se culeg de pe copaci sanatosi, din zonele curate, preferabil din padure.

La 0.5 litri de produs, se pun:

  • 100 grame flori de liliac
  • 0,5 kg de zahar, sau 0,4 kg miere
  • 0,5 litru de apa

Se prepara simplu: se culeg florile si se separa de ciorchine, se spala bine cu apa rece si se strecoara, pana se duce toata apa. Florile si zaharul se pun intr-un vas mic, se toarna apa peste acestea si vasul se pune la foc incet. Se fierbe pana scade in volum si devine viscos. Consumati in cantitati mici, luand in consideratie ca liliacul, de principiu, este recunoscut ca fiind o planta cu proprietati toxice.

flori-de-liliac-si-un-fluture-in-zbor flori-de-liliac-langa-gard

Ca sa nu ma limitez doar la dulceata, mai vin cu doua preparate foarte folositoare.

1. Alifie pentru atenuarea durerilor de la incheieturi

Alifia, pe care o folosim la masarea incheieturilor minilor si picioarelor, si care ne va ajuta sa scapam de durerile din articulatii, o putem prepara astfel:

Culegem cam 100 grame de flori de pe ciorchine. Sa si in cazul prepararii dulcetii, ne trebuiesc florile cu petalele deschise. Florile se pun intr-un vas si se toarna peste ele ulei de floarea soarelui nerafinat. Se lasa la macerat la cald, intr-un loc ferit de lumina, pentru vreo doua saptamani, dupa care alifia poate fi folosita.

2. Tinctura de liliac, atenuareaza durerile de articulatii, pentru cei ce sufera de reumatism, guta si artrita

Peste cateva linguri de flori uscate de liliac (4-5 linguri mari) se toarna 1 litru de alcool, de 40-50 grade, si se tine intr-ul loc ferit de lumina aproximativ 21 de zile, dupa care se filtreaza. Se consuma seara, inainte de somn, cate o lingura de tinctura, se poate amesteca si cu apa. Sau se poate consuma de trei ori pe zi, cate 30 picături, inainte de mese. O cura de tratament trebuie sa dureze cca 3 luni.

In cazul laringitelor, se mai face gargara cu tinctura din flori de liliac si apa. La un pahar se adauga o lingura de tinctura.

florile-din-gradina fluture-adulmecand-niste-flori-de-liliac flori-de-liliac-si-un-fluture buchet-din-flori-de-liliac-alb-si-mov

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *