Capsuni primavara – cand sadim capsuni?

DSCF2979.JPGbSe sadesc capsunii primavara devreme, chiar de indata ce se pot petrece lucrari agricole. Este foarte important sa grabim plantarea deoarece in sol e suficienta umezeala acumulata in perioada de iarna-primavara, ceea ce permite rasadului sa se prinda mai bine. Cu cat mai tarziu vor fi plantate cu atat mai multe plante se vor pierde (chiar si udate). Se planteaza capsunii si toamna, in luna septembrie (de dorit dupa ploaie). Pana la plantare rasadul poate fi pastrat intr-o incapere umeda si racoroasa (dar nu mai mult de 6 zile).

Pentru cresterea capsunilor poate fi utilizat orice tip de sol, insa caracteristicile solului sigur vor influeienta roada. Se recomanda ca PH-ul sa fie la nivelul 5,5-6,5, iar continutul de humus mai mult de 2%. De asemena este important ca adancimea stratului apelor freatice sa nu fie mai mica de 60 cm de la suprafata solului.

DSCF2951.JPGb

Nu se recomanda sadirea capsunilor dupa cartofi sau rosii, iar pe acelasi teren se poat planta capsuni doar dupa 6 ani.

DSCF2976.JPGb DSCF2957.JPGb

In calitate de ingraseminte se foloseste balegarul proaspat de grajd (toamna), sau fermentat (primavara) in cantitati de 50-60 tone la hectar.

6 comentarii

 1. 1)O primavara minunata,tie si tuturor ce trec pe aici;cu flori…multe-multe flori.
  2)Am luat capsuni dupa reclama-anul trecut-si nu am obtinut nimic spectaculos;ba,dimpotriva!!
  Sa vedem cum s-or mai coporta primavara asta.
  3)Ma laud in schimb cu minunea mea de orhidee alba:Din vechea tija i-a crescut alta tija florala si primul boboc e gata de inflorit.Mai mult;de sub o frunza i-a dat o alta tija florala cu bobocei in formare,iar toate nodurile de pe vechea tija au inceput sa se reliefeze a inmugurire.
  Ma gandesc sa ma profilez pe orhidee…sau o fi norocul incepatorului…?!
  4)M-ar interesa un calendar al florilor(lucrari)…

 2. Am avut si eu norocul incepatorului cu orhidea;). Si ma bucuram ca a inflorit peste jumatate de an dupa ce s-a scuturat prima floare. Dar acum s-au uscat toate radacinile, cred ca am udat-o excesiv, cu toate ca stiu sa nu fac acest lucru.
  Acum am pus-o la carantina intr-un sac si o lecuiesc cu aburi. Sper sa iasa ceva din asta.
  Liana, daca tii la flarea pe care o ai, sa n-o uzi prea tare.

 3. Hristos a inviat!
  Si eu am replantat capsuni.Si in toamna,si o serie acum 2 zile.I-am mutat cu tot cu pamant ca sa nu ii deranjez prea mult si i-am curatat de frunzele batrane.
  Am si eu cativa stoloni din faimosii capsuni “cataratori”.Deja au inceput sa infloreasca. 🙂

 4. Ar mai trebui mentionat ca in gradinile mici, unde se fac culturi multianuale, trebuie replantati periodic (dupa 3-4 ani)
  Acest lucru cel mai bine se face toamna (cum a facut si Victoria) insa aparent merge si primavara 🙂 eu asa am facut si stolonii nu au fost afectati de transplantare.

 5. am plantat 20 ari acum tarziu in 15 oct.dupa 5 zile de la plantare a cazut bruma,nu au fost acoperiti sau protejati cu nimic..ma antreb daca mai rezista cultura,am 8000 de fire,20 de bani firul m-a costat adus acasa.

 6. In general capsunii sunt rezistenti la inghet, mai depinde si de soi. Cred ca nu vor fi afectate de bruma asa ca iti doresc o roada bogata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *