Varietati populare de orhidee – Phalaenopsis si Dendrobium

orhidee-phalaenopsis-in-ghiveci-03Din randul celor mai aspectuoase flori, cultivate in acasa, cu siguranta nu lipsesc orhideele. E mai mult decat doar hobby, sa cultivi orhidee este o adevarata pasiune si orice pasionat trebuie sa invete cate ceva despre aceste plante, pentru a le ajuta sa infloreasca minunat si indelungat. Probabil cele mai populare si cele mai comercializate orhidee din lume sunt Phalaenopsis si Dendrobium. Spre deosebire de perioada de dinaintea anilor 1990 acum orhideele exotice se gasesc la orice florarie, au un pret accesibil de cele mai multe ori, si chiar merita intregul efort depus.

Iata doua varitatii ale frumoaselor orhidee, ale caror multe specii pot fi crescute la domiciliu:

Phalaenopsis

orhidee-phalaenopsis-in-ghiveci-02Un gen de orhidee care cuprinde cam 60 de specii. In greaca “Phalaina” inseamna balena si este un nume dat de Carl Linnaeus unui gen de fluturi de noapte de dimensiuni mari. Multe specii de Phalaenopsis sunt asemenea unor astfel de fluturi zburand, de la acestia li se si trage denumirea. Se mai mandresc, insa, si cu frumusetea frunzelor, la fel de atragatoare ca si florile. Majoritatea speciilor de Phalaenopsis sunt epifite – cresc pe copaci, insa cateva sunt litofite – cresc pe pietre.

Cand isi fac aparitia florile se aseamana unor clestisori, care apoi se tansforma in flori mari si minunate, ale mele sunt de culoare roz. Florile ajung si la peste 5 cm in diametru. Crescatorii, pasionati de acest gen de orhidee, se straduiesc sa incruciseze orhideele Phalaenopsis astfel incat sa obtina flori mari, rotunde, cu petale plate, de cea mai pura culoare alba, roz sau in dungi.

Ca fapt divers: primul hibrid de orhidee a inflorit in 1856, rezultat al polenizarii incrucisate controlate, in prezent se atesta oficial in jur de 100000 de hibrizi obtinuti artificial. Imensa majoritate a orhideelor crescute la domiciuliu sunt hibrizi intre specii.

orhidee-phalaenopsis-01Phalaenopsis au nevoie de lumina solara filtrata, prin urmare plantele ar trebui cultivate intr-o zona relativ umbrita. Temperatura ideala pentru Phalaenopsis este intre 15 si 30 grade Celsius, iar cultivarea orhideelor Phalaenopsis pe vreme torida este mai dificila. Trebuie sa ne asiguram ca planta nu se deshidrateaza. Insa atentie, Phalaenopsis udata in exces poate duce la putrezirea radacinilor plantei.

Pretul unei tulpini de Phalaenopsis porneste de la 10$, dar poate varia in dependenta de regiune si specie.

Planta nu trebuie sa ajunga nici foarte uda, nici foarte uscata, ci sa aiba tot timpul umeditate optima. Obligatoriu stai cu ochii pe planta iar daca observi, ca frunzele au devenit moi, tai toate florile si tijele de la baza.

Dendrobium

orhidee-dendrobium-06Din greaca “Dendron” se traduce “copac” si bios “viata”, aceasta orhidee creste pe copaci. In esenta orhideele Dendrobium fac parte din randul epifitelor, insa foarte ocazional se intalnesc si unele specii litofite. Orhideele Dendrobium reprezinta un gen foarte numeros de orhidee, cu aproximativ 1200 de specii. Unele specii sunt foarte intrebate in randurile amatorilor, ceea ce a dus si la aparitia multor hibrizi, contribuind astfel la varietatea multicolora a acestor flori. Unele specii Dendrobium mai sunt folosite si ca plante medicinale.
Aceste orhidee cresc repede pe timpul verii si se odihnesc in timpul iernii.

orhidee-dendrobium-02Nu este foarte simplu sa cultivi aceste orhidee, se considera chiar mai complicat decat alte varietati. Este una din orhideele perene si are tulpini numite “pseudobulbi”, asemanatoare unor bastoane sau bastonase, cu dimensiuni intre un centimetru si cativa metri. Orhideele Dendrobium au nevoie de multa lumina, insa nu raze solare directe, deci cel mai bun loc pentru ghiveciul cu un pui Dendrobium este o fereastra orientata spre sud.

Nu taiati intreaga tulpina dupa ce planta a terminat de inflorit, ci mai degraba doar tija mica a florii, din punctul de unde a iesit din pseudobulb. Udand si fertilizand planta in continuare va duce la aparitia unor noi flori.

orhidee-dendrobium-03Pretul pentru o tulpina de Dendrobium variaza de obicei in dependenta de marimea tulpinii.

Spre deosebire de Phalaenopsis, aceste orhidee trebuie sa se usuce inainte de a fi udate. Frecventa cu care acestea trebuiesc udate variaza, in dependenta de dimensiunea plantei si dimensiunea sau materialul ghiveciului. Se poate uda planta dimineata, dupa care se lasa toata ziua si noaptea sa se usuce. Radacinile acestei plante sunt foarte moi si daca se toarna in exces apa in ghiveci, radacinile vor putrezi, sau petalele florilor se vor pata, fiind atacate de infectii fungice. In principiu, orhideele Dendrobium se pot uda iarna – de doua ori pe luna, iar vara – zilnic.

orhidee-01 orhidee-phalaenopsis-in-ghiveci-01

Se aplica si orhideelor, fie Dendrobium, fie Phalaenopsis, ca si tuturor celorlalte plante: trebuiesc ingrijite ca niste fiinte vii. Nimanui nu i-ar fi placut sa i se toarne o galeata cu apa rece pe spinare, corect? Si plantele noastre merita atentie. Oferiti-le apa la temperature camerei, hrana potrivita, lumina potrivita, grija, iar ele vor inflori timp indelungat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *