Rosii in apartament

DSCF2793aCresterea si ingrijirea rosiilor in conditiile pe care le ofera apartamentul nu difera foarte mult de cultivarea lor in conditii obisnuite in gradina. Exista insa si unele nuante…

In primul rand este necesar de stiut ca aceasta planta iubeste foarte multa lumina, suporta foarte usor razele directe ale soarelui. Pentru cultivare se recomanda ferestrele dinspre sud, iar in caz de insuficienta de lumina se organizeaza iluminare artificiala. Pe pervazuri pot fi cultivate soiuri pitice, iar la balcon unde se poate asigura un volum mai mare de sol se cultiva soiuri inalte, chiar si cu legume gigant.

Semintele se seamana in paharele din plastic transparent de 200 ml. Plasticul transparent permite de a controla umezeala. Nu se recomanda a gauri paharelele, deoarece din cauza volumului mic solul nu insuseste sa absoarba suficienta umezeala.

DSCF2806aPaharele se umpla cu sol, se toarna apa fierbinte si se lasa sa se raceasca. Apoi cu un creion se face o adincitura in sol si se planteaza semintele. Daca semintele sunt uscate se sadesc cate 2-3 la un loc, iar daca sunt incoltite – cate una in fiecare paharel si se lasa la loc cald (circa 25°C) si se acopera cu pelicula pentru a evita evaporarea umezelii. Dupa 3-4 zile, cand plantele rasar se transfera pe un pervaz mai racoros pentru a nu se alungi si nu se uda pana nu e uscat solul la suprafata pentru a evita dezvoltarea micozelor.
Dupa ce solul este uscat plantele se uda cu apa calda. Se uda foarte atent pe langa peretii paharelor pentru a nu se umezi stratul de la suprafata. Daca totusi solul a fost udat la suprafata se presoara cu cenusa de lemn pentru dezinfectare. Rasadul se intareste in circa o luna si atunci se poate muta in vase mai mari.

Ingrijirea ulterioara prevede inlaturarea noilori lastari de la baza frunzelor si formarea plantei, deoarece acesti lastari sustrag o mare cantitate a energiei nutritive ceea ce contribuie la diminuarea roadei. De aceea lastarii se inlatura indata ce apar, insa pentru a evita imbolnavirea plantei nu se taie dar se rup cu mana. Se lasa doar un lastar, formandu-se doau ramuri. Se inlatura de asemenea si frunzele ingalbenite sau afectate.
Temperatura optima de cultivare a rosiilor se considera 28 C ziua si 15 C noaptea. Aceste plante nu se tem de curent, deaceea se poate regla temperatura aierului prin aierisire. Se aieriseste incaperea dupa 2-3 ore de la udare. In timpul infloririi se evita excesul de umezeala.

DSCF2798aSe uda rosiile de doua ori pe saptamana, umezind bine solul. Temperatura apei trebuie sa fie de 20-25 C. Odata la 10 zile se hranesc cu ingraseminte minerale si organice. Se recomanda si stropirea frunzelor cu solutia de nutrienti, ceea ce va contrubui la dezvoltarea plantei.

Pentru a proteja plantele de imbolnavire se evita umeditatea excesiva, incaperea se aieriseste cat mai des si se asigura patrunderea razelor solare. Pentru protejarea impotriva diferitor boli plantele se stropesc cu solutie de zeama bordoleza. Se prepara in felul urmator: 10 ml de sulfat de cupru se dizolva in 0,9 litri apa si 20 gr de var stins se dizolva in 0,1 litri de apa. Laptele de var se adauga foarte incet printr-o suvita subtire in solutia de piatra vanata amestecand incontinuu. Acest amestec se pastreaza pana la 24 ore.

4 comentarii

  1. Buna ziua,

    Pentru cultivare in apartament, rosiile (si alte legume) trebuie semanante dupa calendarul celor de afara sau se pot semana oricand?

    Va multumesc!

  2. Buna Iulian!
    Acesta este si luxul cultivarii rosiilor, dar si altor legume (si fructe) in apartament, pentru a avea legume proaspete tot anul. Semanatul se face in dependenta de perioada cand doresti sa culegi roada. Spre exemplu soiurile de rosii timpurii se vor coace peste 100 de zile, plus 6-8 zile pana va rasari planta. Asfel calculezi si perioada de semanat.
    Succes!

  3. Mi-ar placea un astfel de articol si despre ardei iuti. Am 4 soiuri si as vrea sa invat mai multe.

  4. Bun articolul insa nu ai spus nimic de soiuri recomandate, distanta intre plante/randuri, cam ce PH, umiditate si ce adancime trebuie sa aibe pamantul si cu ce materiale puteam acoperi paharele de 200ml. Si din ce plante tocate as putea sa le fac ingrasamant natural. Astept raspuns. Ma interesa pentru niste “ghivece” de 4/0,5 metri (3 bucati). Vreau sa fac totul 100% ECO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *