Sfecla rosie – gustoasa si folositoare

DSCF2283DSCF2300Este bine cunoscuta sfecla rosie pentru continutul mare de vitamine, saruri minerale, dar mai ales potasiu si acid folic. Este nutritiva, energizanta. Se recomanda impotriva bolilor de ficat, ajuta la scaderea tensiunii, contribuie la micsorarea sau stoparea progresarii tumorilor canceroase, poate fi folosita la profilaxia si tratarea gripei si multe alte indicatii. Cel mai indicat este administrarea in forma cruda (sucuri, salate), insa sfecla rosie isi pastreaza majoritatea calitatilor chiar si in urma gatirii – fiarta, coapta etc.

DSCF2285 DSCF2284

Sfecla rosie este o leguma care se vinde anul imprejur pe piata si pretul (cu mici exceptii in perioada primavara-vara) este foarte accesibil, iar intr-o perioada de criza financiara prin care trecem acum este o posibilitate de a face economii considerabile.

Propun cateva retete culinare din sfecla rosie foarte simplu de preparat, dar si foarte gustoase.

Ciorbita de sfecla rosie:

DSCF2329Se da prin razatoare 0,5 kg de sfecla rosie, se taie marunt 0,5 kg de varza, 100-200 gr ardei gras, 100 gr morcov, 200 gr cartofi, 2-3 rosii (sau suc de rosii), sare si piper negru dupa gust, 50-100 ml ulei. De asemenea poate fi condimentat cu cimbru sau frunze de busuioc. Se pune totul intr-un vas si se adauga 1,5-2 l de apa (cat sa acopere toate legumele). Se acreste cu suc de lamaie (este suficient 0,5-1 lamaie). In lipsa lamaiei pentru acrire poate fi folosita si sarea de lamaie, zeama de muraturi, rosii murate, sau otet natural. Se fierbe 30-40 minute. La sfarsit se adauga patrunjel verde.

Poate fi servita dreasa cu smantana. Este gustoasa si rece.

Eu prepar aceasta ciorba cel putin o data pe saptamana si este la fel de solicitata tot timpul de toti membrii familiei.

“Parjoale” din sfecla rosie:

DSCF2315DSCF23311 kg de sfecla rosie se da prin razatoare, se adauga 2-3 linguri de faina de grau, 2-3 oua, piper negru si sare dupa gust. Se amesteca bine. Poate fi lasat putin sa se scurga sucul (dar nu este neaparat). Se pune cate o lingura plina de amestec in tigaie cu ulei incins si se prepara la foc mediu.

Parjoalele pot fi servite cu maioneza, sau cu smantana.

DSCF2350

4 comentarii

  1. Azi trec sa-mi iau cateva sfecle din piata-nu de alta, dar parjoalele arata excelent, tre sa le incerc neparat.

  2. Drept multumire propun si eu:
    -sfecla rosie,conopida-fierte(de preferat la aburi)se aranjeaza intercalat pe un platou(Eventual pe frunze de salata),se presara boabe de porumb,de mazare-din conserva-sprituim cu maioneza si presaram patrunjel.
    E aspectuoasa,gustoasa si sanatoasa.

  3. Multumesc pentru sugestia cu sfecla rosie. Ce tine de inmultitul muscatelor – mai simplu nici nu se poate. Se inmultesc si din seminte, dar astfel vor creste mai greu. Din lastari este mult mai eficient. Se taie din lastari in asa mod ca sa nu fie afectata floarea de baza, sa ramana cateva frunze (2-3 si mai mult) dar si sa ramana un aspect al florii relativ placut. In scurt timp vor aparea muguri tineri si deoarece radacina e puternica pana in primavara vor si inflori. Lastarii se taie la fel sa ramana cel putin cate 2-3 frunze pe fiecare (se poate si mai mult) si se planteaza in ghiveci cu pamant lcu partea de jos la circa 5 cm adancime (se poate planta si in paharele de unica folosinta). In fiecare vas se pot planta cativa lastari. Lastarii vor da radacini deja peste o luna. In aceasta perioada se uda foarte putin, doar se mentine umed, deoarece de la excesul de umezeala lastarii vor putrezi. Desigur unele frunze vechi se vor usca in scurt timp dar in paralel vor aparea si frunzulite noi. Astfel vei observa ca procesul a pornit… Se mai intampla ca se usuca si cate un lastar, dar destul de rar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *